Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen in 2021


Door de coronacrisis is de economie deels tot stilstand gekomen. Aanvankelijk was de verwachting dat dit ook voor de huizenmarkt zou gaan gebeuren. Door onzekerheid over werk en inkomen en maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen, zouden verhuisplannen worden uitgesteld.


In de huizenmarktcijfers is dit nog niet terug te zien. We sloten het vorige jaar af met een record prijsstijging van ruim 11%. Ook van afkoeling is geen sprake. Snel beslissen en overbieden zijn nog altijd de norm. Huizen staan gemiddeld 4 weken te koop en bijna 60% gaat boven de vraagprijs weg.


Ontwikkeling huizenprijzen verwachting
(Bron: NVM)

Huizenmarkt verwachting 2021
Toch lijkt het onvermijdelijk dat de coronacrisis gevolgen gaat hebben voor de huizenmarkt in 2021. Zeker nu het toegenomen aantal virusbesmettingen, met een nieuwe lockdown tot gevolg, de economie verder in een dal duwt. Naar verwachting komen meer bedrijven in zwaar weer en lopen de werkloosheidscijfers verder op. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan de werkloosheid in Nederland dit jaar oplopen tot 8,5% bij die gevreesde tweede golf. Dit werkt door in het consumentenvertrouwen.


Minder woningen verkocht
Als gevolg van de toegenomen onzekerheid worden in 2021 minder woningen verkocht. Hier zijn de economen het over eens. ABN AMRO gaat uit van 10% minder transacties. Rabobank verwacht dat dit jaar 15% minder woningen worden verkocht.


Gaan de huizenprijzen in 2021 dalen?
Leiden een gedaald consumentenvertrouwen en minder woningverkopen ook tot lagere huizenprijzen in 2021? Aanvankelijk werd nog uitgegaan van een daling van de huizenprijs. Inmiddels hebben Rabobank, ABN AMRO en ING hun verwachting naar boven bijgesteld. Door de blijvend lage hypotheekrente en beperkte nieuwbouw, blijft de vraag naar koophuizen groot. Daarnaast geven de ruimere hypotheeknormen in 2021, onder andere voor tweeverdieners, financiële ruimte om extra te bieden. Ook het steuntje in de rug voor jonge huizenkopers, die dit jaar geen overdrachtsbelasting betalen, zorgt voor opwaartse prijsdruk. Na eerder uit te zijn gegaan van stabilisatie, verwacht ABN AMRO nu dat huizenprijzen in 2021 met 5% stijgen. Rabobank verwacht een huizenprijsstijging van 5,5%. ING voorziet eerst een afvlakking en later in het jaar een lichte daling van de huizenprijzen. Per saldo zullen de prijzen gemiddeld 5% hoger liggen dan afgelopen jaar. Voorlopig heeft de coronacrisis geen vat op de huizenmarkt. In de eerste maand van 2021 stegen de huizenprijzen met gemiddeld 9,3%.

 

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet