Nog nooit waren de huizenprijzen zo hoog!


Koopwoningen waren in mei duurder dan ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de huizenprijzen tot boven de piek van augustus 2008. Dat was tot nu toe het hoogste niveau ooit voor de huizenprijzen.

Economieredactie 21-06-18, 08:23 Laatste update: 10:03
De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 28 procent meer dan toen.

In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Vertrouwen

De hoge huizenprijzen zorgen wel voor een dalend consumentenvertrouwen op de woningmarkt.  Ook het krappe aanbod en de strenge regels voor huizenkopers zorgen voor een lichte afname van het vertrouwen.

Volgens de VEH verwacht ruim een derde van de Nederlanders dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen en vindt ruim een kwart dat het nu een ongunstig moment is om een woning te kopen. De vereniging stelt dat het vertrouwen in de huizenmarkt nu al een halfjaar licht aan het dalen is. Ondanks die trend is ruim een derde van de Nederlanders van mening dat het nog steeds een gunstig tijdstip is voor het kopen van een huis, met name vanwege de lage hypotheekrente.
 

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet