Verwachting huizenmarkt | huizenprijzen 2019

 

huizenmarkt 2019 per regio

Regionale verschillen blijven
Hoewel in het hele land de huizenprijzen stijgen, blijft er sprake van regionale verschillen. In de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) is sprake van oververhitting van de woningmarkt. Kopers wijken uit naar omliggende plaatsen waardoor ook daar de huizenprijs harder stijgt. Zoals in de volgende grafiek (CBS) duidelijk wordt. In het grootste deel van Nederland is de huizenprijs echer nog niet op het niveau van voor de crisis (2008). Zo ontstaat een tweedeling op de huizenmarkt tussen 'de randstad' en de andere provincies.


Er worden minder huizen verkocht
Oplopende prijzen van woningen in combinatie met een beperkt aanbod, zorgt ervoor dat er minder woningen worden verkocht. In de eerste helft van dit jaar wisselden 105.000 woningen van eigenaar, tegenover ruim 114.000 in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte woningen daalt ook omdat de inhaalvraag afneemt. Mensen die de crisis hebben afgewacht of niet konden verhuizen omdat de hypotheek onder water stond, zijn inmiddels verhuisd.


Verwachting voor de huizenmarkt in 2019
Naar verwachting zal de hypotheekrente in 2019 licht stijgen door een minder ruim monetair beleid van de ECB. Historisch gezien zal de hypotheekrente laag blijven, waardoor een huis kopen aantrekkelijk blijft. Met de Nationale Woonagenda zet de overheid vol in op nieuwbouw om het tekort aan koopwoningen terug te dringen. Dit is een eerste stap, maar zal in 2019 naar verwachting nog geen effect hebben op de huizenmarkt. Sterker nog, de prijs van nieuwbouw koopwoningen stijgt momenteel harder dan bestaande koopwoningen.


Voor 2019 verwachten we dat het aantal woningverkopen verder daalt. Het aantal transacties op de huizenmarkt loopt gewoonlijk voor op de prijsontwikkeling. We verwachten daarom dat de huizenprijs minder hard stijgt dan dit jaar. Daarmee lijkt de huizenmarkt zijn piek te hebben bereikt.


Dit zeggen economen over de ontwikkeling van de huizenprijs in 2019:

ABN AMRO verwacht dat de huizenprijs in 2019 met 7% stijgt (tegenover 8,5% dit jaar) en dat het aantal transacties met 5% afneemt.
Ook Rabobank zet in op een prijsstijging van 7% en verwacht dat de gemiddelde huizenprijs in 2019 de historische grens van 300.000 euro bereikt. Nu is de gemiddelde koopsom bijna 280.000 euro.
 

Starters en jonge gezinnen hebben het nakijken
Er is met name een tekort aan huizen in de categorie tot 250.000 euro. Starters en jonge gezinnen moeten de vraagprijs, of zelfs meer, bieden om kans te maken op de woningmarkt. Met de huidige hypotheeknorm (maximaal 100% financieren) betekent dit flink wat eigen geld inleggen. Ook wordt vaker een beroep gedaan op ouders om te helpen met de hypotheek.

Kopers moeten ook concurreren met vermogende beleggers. Vastgoed kopen om te verhuren is een interessante inverstering nu de spaarrente laag is. Lees ook onze tips voor kopen op een verhitte huizenmarkt.

 

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet