Huizenprijzen dalen voor derde maand op rij: 'Woningmarkt is gezond'
22 november 2022
De afkoeling op de woningmarkt zet door. In oktober daalden de huizenprijzen met een half procentpunt ten opzichte van september. Het is inmiddels de derde maand op rij dat de huizenprijzen dalen. Toch is er nog geen reden voor zorgen stelt marktonderzoeker Calcasa. Als je kijkt naar de onderliggende cijfers heeft Nederland volgens de onderzoekers een gezonde woningmarkt.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Bestaande koopwoningen waren in oktober nog wel 7,8 procent duurder dan een jaar eerder. Maar die prijsstijgingen vlakken ook af: een maand eerder was dat namelijk nog 9,4 procent. Het is volgens de instanties de zesde maand op rij dat de stijgende trend stagneert.
Volgens het CBS bereikten de huizenprijzen in juni 2013 hun laatste dieptepunt en was er daarna tot augustus van dit jaar een stijgende trend te zien. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in september 96,6 procent hoger. De gemiddelde transactieprijs van een woning was in oktober 428.079 euro.
Huizenprijs onder druk
De huizenprijzen staan al enige tijd onder druk, vooral door de stijgende hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen minder lenen dan voorheen.
Volgens het Kadaster wisselden in oktober 14.863 woningen van eigenaar, ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 156.621 woningen verkocht, ruim 17 procent minder dan in dezelfde periode van 2021.
'Weinig aan de hand'
De huizenprijzen dalen nu nog licht en is nog weinig aan de hand op de woningmarkt. Een koopwoning in Nederland heeft een gemiddelde overwaarde van 175.000 euro, berekende marktonderzoeker Calcasa.
Volgens onderzoeker Tijs Pellemans kan de markt op dit moment dan ook tegen een stootje. Voor veel woningen ligt de overwaarde zelfs hoger, onder meer omdat er aflossingen zijn gedaan op de hypotheek. "Vanuit de overwaarde berekend hebben we een gezonde woningmarkt."
Bestand tegen volgende huizencrisis?
Is de huidige woningmarkt ook bestand tegen verdere prijsdalingen of een volgende huizencrisis waarin de prijzen keihard onderuit gaan?
In een scenario met een prijsdaling van 10 procent per jaar duurt het tot begin 2028 voordat de overwaarde is verdampt, onderzocht Calcasa. Bij een daling van 5 procent per jaar duurt dat tot 2033. En bij een gemiddelde daling van 3 procent per jaar is de overwaarde in 2040 verdampt.
'Makkelijk op te vangen'
"Door de enorme prijsontwikkelingen hebben mensen een waardesprong gemaakt", zegt Pellemans. Een afkoeling of daling van de prijs kan daarom volgens hem makkelijk worden opgevangen.
Het gaat wel om gemiddelden, mensen die bijvoorbeeld pas vorig jaar een huis hebben verkocht hebben minder overwaarde. "Moet je een huis snel weer verkopen dan kan dat lastig zijn", aldus Pellemans.