Huizenprijs wordt steeds vaker overboden

De woningmarkt is weer flink aan het opwarmen. Prijzen stijgen sneller en biedingen op of boven de vraagprijs komen vaker voor. Sterker nog: in de laatste 15 jaar werd er niet zo vaak overboden als nu. En dat is niet best, aldus onderzoeksbureau Calcasa. 'Deze indicatoren kunnen wijzen op oververhitting van de woningmarkt.

In het tweede kwartaal van dit jaar is meer dan een kwart (28 procent) van de transacties voor óf boven de vraagprijs verkocht. Tien jaar geleden werden vooral in Amsterdam en Utrecht woningen voor of boven de vraagprijs verkocht. In 2017 is dit fenomeen veel wijder verspreid: naast Amsterdam en Utrecht is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen, Haarlem, Amstelveen, Almere, Zaanstad, Amersfoort en Leiden.

Tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis, vier jaar geleden, lag het jaarlijks aantal transacties op 123 duizend woningen. In het tweede kwartaal van 2017 werd een recordaantal van 276 duizend bereikt. Tegelijkertijd is het aanbod gedaald van 270 duizend woningen in 2013 naar 152 duizend woningen per eind juni 2017.

Rond Amsterdam
Wie interesse in een huis heeft, moet snel reageren. De prijzen stijgen sneller dan in de afgelopen 10 jaar. Die prijsstijgingen gelden niet alleen voor Amsterdam en Utrecht, maar lijken zich als een olievlek uit te breiden. De forse prijsstijgingen zijn gestart in de steden Amsterdam en Utrecht, gevolgd door Rotterdam, Groningen, Den Haag, Breda, Eindhoven, Enschede, Arnhem en Nijmegen. De gemeenten rondom dit soort steden volgen nu deze ontwikkeling.

De gemeenten met de hoogste prijsstijging in het afgelopen jaar liggen allen rond Amsterdam. De gemeente Gooise Meren is koploper met een prijsontwikkeling van 15,3%.

Link naar artikel

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet