Tweeverdieners mogen meer lenen voor koophuis

Tweeverdieners én huishoudens met een bovengemiddeld inkomen kunnen volgend jaar meer lenen voor een koopwoning. Ook mensen die hun toekomstig stulpje energiezuiniger willen maken, kunnen een hogere hypotheek lospeuteren bij de bank.

Dit staat in het advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting dat scheidend minister Ronald Plasterk (Wonen) vandaag heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. Wat huishoudens mogen lenen, wordt elk jaar vastgesteld op basis van dit Nibud-advies.

In dit advies staat dat dat tweeverdieners straks weer wat meer kunnen lenen. Het tweede inkomen moet voor 70 procent gaan meetellen bij de vaststelling hoeveel er geleend kan worden. Dit jaar is dat nog voor 60 procent. Door het optrekken van dit percentage, kunnen tweeverdieners meer lenen.

Ook mensen met hogere inkomens kunnen volgend jaar een hogere hypotheek nemen. Door een verwachte gemiddelde loonstijging van 2,2 procent stijgt de leencapaciteit voor mensen met een jaarinkomen boven de 45.000 euro, aldus het Nibud. Voor huishoudens waarvan het inkomen niet stijgt, is de maximale hypotheek volgend jaar gelijk of juist iets lager dan dit jaar.

Energiezuinig
Nieuw is dat volgend jaar voor meer zeer energiezuinige woningen, die gegarandeerd geen gebouwgebonden energieverbruik meer hebben, 25.000 euro extra geleend kan worden. Daarnaast blijft het mogelijk voor andere energiezuinige woningen of voor het treffen van energiezuinige maatregelen een iets hogere hypotheek (tot maximaal 9.000 euro) te verstrekken.

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet