Woningverkopen naar record

Het aantal woningverkopen zal in 2016 nog harder stijgen dan verwacht en bereikt een recordhoogte.

De verkopen zullen met 20 procent in plaats van 15 procent stijgen, voorziet het Economisch Bureau van ABN Amro. De prijzen stijgen ook harder dan geraamd, met 5 procent terwijl de economen het eerste halfjaar van 2016 nog uitgingen van 4 procent.

In 2017 zal de verkoopstijging stokken, onder meer vanwege de toenemende schaarste van geschikte woningen, voorspelt het Economisch Bureau. De groeiverwachting voor het aantal transacties zal dalen van 5 procent naar 0 procent.

Dit geldt niet voor de huizenprijzen. In een raming verhoogt ABN Amro de stijging van de huizenprijzen in 2017 van 2 procentpunt naar 5 procent. Oorzaak is het zogenaamde overloopeffect: de forse waardestijging in 2016 duwt het prijsgemiddelde van 2017 omhoog.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN Amro noemt de hardere stijging van de huizenprijzen ‘goed nieuws’ voor huizenbezitters die nu nog ‘onder water staan’. Hun aantal slinkt gestaag. Voor starters is de stijging een domper. “Zij krijgen meer moeite om een woning te vinden en op termijn zet dat een rem op de verkopen.”

Link naar artikel

© 2021 Wat een leuk huis makelaars & taxateurs
Ontwerp & techniek: Opzet